Tallinna: Ongelmia eestissä

torstaina, maaliskuuta 18, 2010 / Lähettänyt Jutei /Hiihtolomalla tuli tehtyä reissu sekä Suomen että Viron pääkaupunkeihin. Kuvausvarustuksena oli Nikon F-501 filmikamera, kahdella linssillä. Helsingissä ei juurikaan kuvia tullut otettua, mutta Tallinnassa annoin kameran laulaa sitäkin enemmän. Reissussa oli mukana sekä mustavalko- että värifilmiä. Mustavalkoiset negat on jo kehitetty, mutta skannaushommiin ryhdyn vasta kun saan hommattua uuden skannerin, viallisen tilalle. Värikehitykseenkin on kemiat tulossa Saksasta, joten kohta harppaan myös siihen maailmaan. Mutta kuvia reissusta tulee myöhemmin!

Ja sitten itse asiaan! Tallinnassa siis tuli kuvia otettua melko paljon, lähinnä vanhassa kaupungissa. Kaikki sujui ongelmitta, kunnes kipusimme vanhan kaupungin muurin päälle. Siellä huomasin, että jotain outoa oli tekeillä. Vaikka aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja käytin ISO 400:sta filmiä, sulkimen ääni tuntui oudon pitkältä. Kuvasin A-moodilla (aukon esivalinta) ja vaikka kameran valotusmittari näytti lukemia 1/500 tai 1/1000, sulkimen ääni kuulosti oleva ennemminkin 1/8 tai 1/15. Säädin suljinajaksi mauaalisesti 1/1000, mutta vieläkin suljin rävähti liian hitaasti. Vika katosi kun palasimme hotelille, eikä ongelmaa ole sen jälkeen esiintynyt.

Oletin noiden muurilla kuvattujen ruutujen olevan ylivalottuineita, mutta kun sain filmin kehitettyä, niin huomasin että nuo ruudut (n. 12 ruutua keskellä rullaa) eivät olleet valottuneet ollenkaan. Odotin että ruudut olisivat olleet reilusti ylivalottuneita, kun kerta suljinaika kuullosti pitkältä, mutta nähtävästi valoa ei ole ollenkaan päässyt filmille asti.

Mitään järkevää selitystä en ongelmalle ole keksinyt, mutta ilmeisesti siis suljin on jumittanut. Liekkö kameralla korkean paikan kammon, kun siellä muurilla nuo ongelmat alkoivat. Mysteeriksi taitta jäädä tämä ongelma ja toivottavasti en tähän enää törmää.

Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti