Kurkistus reikään

maanantaina, maaliskuuta 01, 2010 / Lähettänyt Jutei /

Innostuinpas väsäämään TÄÄLTÄ löytyvän ohjeen mukaisen neulanreikäkameran. Näillä ohjeilla oman kameran valmistus onnistuu ihan perusvälineillä, eikä mikään kummonen nikkarikaan tarvitse olla. Sen verran rimpula tuo kuitenkin oli, että oli hankala melko hankala käyttää (ainakin minun käsillä). Tuota suljinta aukaistessa ja kiinni laittaessa oli aina vaara, että kamera kellahtaa kumolleen tai siirtyy pois halutulta paikalta. Jalustaan sidottuna tämä pikkukamera toimi huomattavasti paremmin.

Itse kuvat ovat juuri sen näköisiä, kuin kameran ulkonäöstä olettaa voi, vaikkakin odotin edes hitusen terävämpiä. Ilmeisesti reikä on ollut liian suuri tai epätasainen. Reiän koko pitää ilmeisesti olla jossain 0,2 millin alapuolella, jotta kuviin saisi terävyyttä. Valotusaikoja kokeilin muutamasta sekunnista pariin minuuttiin ja onnistumisprosentti oli yllättävän hyvä. Reilusti yli puolet ottamistani kuvista (n. 26) valottuivat onnistuneesti! Käsivarallahan tällä on turha kuvata, sillä käsivaralla kuvaamiseen vaaditut suljinajat (väh. 1/30 sekuntia) ovat hieman hankala arvioida. On huomattavasti helpompi pitää suljinta auki 3 sekuntia kuin 1/2000 sekuntia. Onneksi tuo pieni aukko auttaa pitkien suljinaikojen saavuttamisessa, enkä välttämättä paljoa ISO100:sta herkempää filmiä tuohon istuttaisi. Tästä kasaamastani kamerasta unohdin ottaa kuvan, mutta eipä se tuosta ohjeen mukaisesta vempeleestä juurikaan eronnut.

Nyt olisi sitten tarkoitus aloittaa kunnollisen kameran suunnittelu ja rakennus. Vähän isomman ja painavamman ajattelin tehdä, että olis mukavampi ja helpompi käsitellä. Lisäksi jalustakierre ja lankalaukaisimella toimiva suljin on suunnitteilla. Taidan tuon homman kuitenkin aloittaa tuosta itse reiästä, joka on kuitenkin ehkä se tärkein osa näissä kameroissa. Yhtenä ominaisutena tietenkin voisi olla tuon "objektiivin" eli reiän vaihtomahdollisuus, niin ei sitten itketä, kun suurella työllä ja vaivalla valmistetun kameran pilaa 0,1 millin liian iso reikä.

En nyt muista tarkalleen minkälaisia valotusaikoja näissä on käytetty, mutta sisältä otetuissa kuvissa varmaan jotain väliltä 1-5 min. ja ulkokuvissa 5-30 sek. Viemeisessä kuvassa taitaa jopa olla kaksi kuvaa päälekkäin, kun tuollaisia ihmeellisiä valosuihkeita näkyy. Ilmeisesti en ole muistanut ihan joka välissä ladata kameraa.
Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti