..ja viimeseks kuvia kaikkialta muualta, minne viime kesänä Eksyin. Kameroina Nikon f-501 ja Olympus Trip 35. Filmeinä Kodak Gold 200 ja Lucky 100.
Kesän kuvasatoa V: Muu maailma
Uuden skannerin myötä, lisää kuvasatoa. Nyt tarjolla tukku väritöntä Joensuuta. Kameroina toimineet Smena Symbol ja Olymopus Trip 35. Filmeinä Rollei Retro 80S ja Lucky 100.
Ja piäkaupunkimme Helsinki. Kamerana Nikon f-501 filminä Kodak Gold 200 ja Kodak Tri-X 400.
Tallinnasta. Kamerana Nikon F-501, filminä Kodak Tri-X 400.
Nyt kun syksy alkaa jo vaihtua talvee on varmaan aika kerätä hieman kesän filmikuvia yhteen. Tiedossa on satunnainen määrä kuvia, satunnaisesta paikasta, mustavalkoisena tai värillisenä. Näissä kuvissa on käytetty muutamaa eri filmiä ja tasan kolmea kameraa. Klikkaamalla isommaksi.
Kaikki yllä olevat kuvat kuvattu Olympus Trip 35 kameralla, vanhentuneelle Kodak Gold 200 filmille.
Syksyn kylmät tuulet puhaltaa, ja niin puhaltaa uudet tuulet myös minun kamerakalustoon. Entiset väistyköön uuden tieltä ja the King of Plastic astukoon esiin!
Kyseessä on halpa, kevyt, muovinen, mutta mielenkiintoinen Holga 135BC!
Holga on Kiinassa kehitelty kamera, joka alunperin oli suunnattu opiskelijoille ja keskiluokan kansalle. Ideana oli siis tehdä mahdollisimman halpa kamera ja antaa vähätuloisemmillekin mahdollisuus kameran omistamiseen. Ensimmäinen Holga käytti 120-filmiä ja oli tunnettu vinjentoinnista, pehmeydestä sekä valovuodoista. Juuri näiden edellä mainittujen ominaisuuksien takia Holgasta on tullut kultti-ilmiö valokuvaharrastajien maailmassa.
Nyttemin Holgasta on tehty monia eri versioita aina lasisinssisestä, neulanreikä Holgaan. Oma valinta sattui normaalia kinofilmiä käyttävään versioon 135BC. Alunperin pelkästään mustana myyty Holga, on nykyään saatavilla eri väreissä..itselle valikoitui pirtsakka sininen.
Holgalla kuvaaminen poikkeaa paljon nykykameroilla kuvaamisesta, sillä kameran tärkein ominaisuus on ominaisuuksien puute. Holga 135BC:stä löytyy aukon valinta f8 tai f11 (käytännössä ilmeisesti kiinteä f13), suljinaika 1/100 s tai bulb (eli suljin pysyy auki niin pitkään kuin laukasinnappi pidetään pohjassa) ja käsin tarkennus symbolien avulla. Lisäksi löytyy salamakenkä, jalustakierre ja mahdollisuus tupla- tai monivalotuksiin. Etsin näkymä kuulemma näyttää hieman liian alas. Linssi on 47 mm muovilinssi. Tähän tuli heti hankittua laajakulma-adapteri, joka muuntaa linssin polttovälin, mukavan laajaan, 23 milliin. Tämän adapterin avulla etsinkuvan pitäisi olla hieman enemmän totuutta vastaava.
Valotukseen vaikuttaminen on siis vähissä ja suurin tekijä tulee olemaan oikean filmin valinta oikeisiin olosuhteisiin. Aurinkoisena päivänä Holgaan kannattaa laittaa ISO 100 tai 200 filmiä, pilvisellä säällä jo ISO 400. Valoisissa sisätiloissa vielä pärjää ISO 400:lla filmillä ilman salamaa, mutta tämän jälkeen salama voi olla tarpeen. Itse aion käyttää pääsääntöisesti ISO 400 filmiä ja himmentää kuvia tarvittaessa filttereiden avulla. Tähän hommaan tilasinkin pienen Cokin A-sarjan setin, josta lisää myöhemmin.
Tiedossa on siis odottamattomia lopputuloksia, yli- ja alivalotusta, pehmeitä kuvia ja toivottavasti myös muutama loisto-otos. Arvaamattomuus, säätöjen puute ja digiajan standardien mukaan "huono kuvanlaatu" juuri tekevät tästä kamerasta mielenkiintoisen.
Parhaillaan kamerassa pyörii rulla, enkä malta odottaa että pääsen kehityshommiin! Näytekuvia siis tiedossa myöhemmin!
Pieni ulkoiluretki jalustan ja Nikon D80:sen kanssa. HDR oli päivän teema ja pari hyvää kuvaketta onnistuin nappaamaan ja käsittelemään.
Ihan alkuun on sanottava, että filmiskanneri is on its way, eli kohta alkaa filmikuvia pukata blogiin! Ja sitten asiaan..
Tuossa muutama viikko takaperin, sain tilaisuuden kuvata ihan oikeaa elävää ihmistä. Kaverini Kaisa valmisti hienon mustan asusteen, mistä hänen piti ottaa kuvia asiakkaalle. "Minä, minä, minä!", huudahdin ja kuvaamaan mentiin.
Kuvauspaikkana toimi erään omakotitalon pihapiiri, joka loi omat hasteensa kuviin. Hyvät paikat pihapiirissä oli kortilla, mutta pienellä etsinällä kuitenkin löysimme ihan hyvät taustat kuviin. Aurinkoinen päivä tarjosi mahdollisuuden käyttää aurinkoa yhtenä valona ja kaverina käytin paria salmaa läpiammuttavilla sateenvarjoilla. Kaisa itse toimi mallina ja selvisi kylmästä päivästä varsin tyylikkäästi. Alkukankeuden jälkeen hyviä kuvia tuli mukavasti ja tämä lienee todella hyvän suunnittelun sekä tarkan valmistautumisen ansiota. Paljon on vielä opittavaa, mutta kokonaisuutena kaikki meni hyvin! Alla pari kuvaa tuolta keväiseltä päivältä.
Laitetaanpa vielä linkki tuon vasemman puoleisen kuvan valaisukaavioon. Valaisukaavio. Suunnilleen noin se meni.
Ulkokuvien lisäksi kävimme melko köpsässä ja ahtaassa "studiossa" ottamassa hieman tarkempia kuvia asusteesa. Nämä olivat tylsiä valkoista taustaa vasten otettuja kuvia ja niitä en tässä ala esittelemään. Käytin kuitenkin tilaisuuden hyväksi ja lopuun kokeilin jotain ihan erilaista.
Tänks Kaisa..lisää tällaista!
Tänään tylsyyden hetkellä väsäilin tällaisen valokaaviosysteemin. Kaikki on itse "piirtämää" ja on kyllä lopputuloskin juuri sen näköinen. Tässä siis tuon edellisen postauksen Olympus Trip 35 kuvan valaisukaavio. Kaiken tuon tyylikkyyden, ja muun sekavuuden, lisäksi kaaviosta löytyy myös kirjoitusvirhe. Eli tuo värigeelillä varustettu salama on YN-460, ei Y-460..jos nyt ketään kiinnostaa. Klikkaamalla kaavion saa hitusen isommaks.
Uusi hieno kamera: Olympus Trip 35
Tarvitsin jotain pientä ja kätevää filmikameraa, jota kuljetella laukussa mukana. Hankin aluksi eBaysta Cosmic Symbolin (tai Smena Symbol), joka on legendaarinen Neuvostoliitossa valmistettu kamera. Erikoista kamerassa on symbolien avulla tapahtuva valotuksen valinta. Mukavan retron näköinen ja lysti käyttää. Tämä kamera on kuitenkin päätynyt lyhyen omistuksen jälkeen myytävien listalle, sillä löysin paljon parempaa!
Kameran nimi on siis Olympus Trip 35. Todella hienon näköinen ja hieman pienempi kuin Cosmic Symbol. Ulkonäön lisäksi tässä kamerassa on parasta ilman paristoja toimiva automatiikka. Jollain minulle käsittämättömällä tavalla, kamera valitsee sopivan aukon linssissä olevien kennojen avulla. Kuka lie tämänkin hienouden keksinyt, mutta ilomielin otan ominaisuuden vastaan. Kaveriksi kameralle hankin tyylikkään National PE-170 salaman, joka istuu kameraan kuin Paavi pehmeälle penkille!! Kamera käyttää 1/200 sekunnin valotusta automatiikalla ja salaman kanssa 1/40 sekunnin valotusaikaa. Salamaa käytettäessä aukko valitaan itse kohteen etäisyydestä riippuen.
Hieno kamera! Kameralla otettuja kuvia kunhan saan hankkittua sen kauan kaivatun skannerin.
Tee kamera DONE!
Kuvaa rulla värifilmiä DONE!
Kehitä rulla värifilmiä DONE!
Tässä siis muutama ruutu, jotka on kuvattu itse tekemällä pinhole-kameralla. Samalla sukelsin värinegatiivin kehityksen ihmeelliseen maailmaan. Tulokset olivat hyvin mielenkiintoisia ja innoittavia. Löytyy mukavasti valovuotoja, pehmeyttä ja ei niin täydellisiä valotuksia, myös likainen ja raitaa tuottava skanneri toi oman tunnelmansa kuviin. Kamera on kasattu kapalevystä, pahvista, mustasta pillistä, parista puutapista ja styroksista. Koossa tuo hökötys pysyy sähköteipillä. Ominaisuuksista mainittakoon jalustakierre ja filmintakaisinkelaus!! Ulkokuoren koristeli hienosti Hande!! Ehkä jos jotain pitäisi parantaa, niin painoa vois lisätä. Ei aina meinannut kamera pysyä halutusti paikallaan, varsinkaan ulkotiloissa. Lisäksi uusi, vähän pienempi neulanreikä voisi tuoda hitusen terävyyttä lisää, joskaan ihan kauheesti sitä ei lisää tarvita. Filminä joku prismasta napattu Agfan ISO 200. Seuraavaksi vähän hitaampaa filmiä sisään, että saadaan valotusajat pidemmiksi, tällä filmillä valotusajat olivat liian nopeita käsin operoitaviksi. Mutta nyt niitä kuvia!
Kamera edestä..
..kamera takaa.
Olohuone, valotus 25 min
Kaihtimien läpi, n. 0,5 sek
Kello ja muuta sälää, 14 min
Parvekkeelta, 9 min
Autot, n. 0,5 sek
Rantsu ja vene, 20 sek
Ja viimesimpänä vahingossa tullut tuplavalotus Penttilästä, puukuva 3 sek ja talokuva 6 sek