Syksyn kylmät tuulet puhaltaa, ja niin puhaltaa uudet tuulet myös minun kamerakalustoon. Entiset väistyköön uuden tieltä ja the King of Plastic astukoon esiin!
Kyseessä on halpa, kevyt, muovinen, mutta mielenkiintoinen Holga 135BC!
Holga on Kiinassa kehitelty kamera, joka alunperin oli suunnattu opiskelijoille ja keskiluokan kansalle. Ideana oli siis tehdä mahdollisimman halpa kamera ja antaa vähätuloisemmillekin mahdollisuus kameran omistamiseen. Ensimmäinen Holga käytti 120-filmiä ja oli tunnettu vinjentoinnista, pehmeydestä sekä valovuodoista. Juuri näiden edellä mainittujen ominaisuuksien takia Holgasta on tullut kultti-ilmiö valokuvaharrastajien maailmassa.
Nyttemin Holgasta on tehty monia eri versioita aina lasisinssisestä, neulanreikä Holgaan. Oma valinta sattui normaalia kinofilmiä käyttävään versioon 135BC. Alunperin pelkästään mustana myyty Holga, on nykyään saatavilla eri väreissä..itselle valikoitui pirtsakka sininen.
Holgalla kuvaaminen poikkeaa paljon nykykameroilla kuvaamisesta, sillä kameran tärkein ominaisuus on ominaisuuksien puute. Holga 135BC:stä löytyy aukon valinta f8 tai f11 (käytännössä ilmeisesti kiinteä f13), suljinaika 1/100 s tai bulb (eli suljin pysyy auki niin pitkään kuin laukasinnappi pidetään pohjassa) ja käsin tarkennus symbolien avulla. Lisäksi löytyy salamakenkä, jalustakierre ja mahdollisuus tupla- tai monivalotuksiin. Etsin näkymä kuulemma näyttää hieman liian alas. Linssi on 47 mm muovilinssi. Tähän tuli heti hankittua laajakulma-adapteri, joka muuntaa linssin polttovälin, mukavan laajaan, 23 milliin. Tämän adapterin avulla etsinkuvan pitäisi olla hieman enemmän totuutta vastaava.
Valotukseen vaikuttaminen on siis vähissä ja suurin tekijä tulee olemaan oikean filmin valinta oikeisiin olosuhteisiin. Aurinkoisena päivänä Holgaan kannattaa laittaa ISO 100 tai 200 filmiä, pilvisellä säällä jo ISO 400. Valoisissa sisätiloissa vielä pärjää ISO 400:lla filmillä ilman salamaa, mutta tämän jälkeen salama voi olla tarpeen. Itse aion käyttää pääsääntöisesti ISO 400 filmiä ja himmentää kuvia tarvittaessa filttereiden avulla. Tähän hommaan tilasinkin pienen Cokin A-sarjan setin, josta lisää myöhemmin.
Tiedossa on siis odottamattomia lopputuloksia, yli- ja alivalotusta, pehmeitä kuvia ja toivottavasti myös muutama loisto-otos. Arvaamattomuus, säätöjen puute ja digiajan standardien mukaan "huono kuvanlaatu" juuri tekevät tästä kamerasta mielenkiintoisen.
Parhaillaan kamerassa pyörii rulla, enkä malta odottaa että pääsen kehityshommiin! Näytekuvia siis tiedossa myöhemmin!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Hei!
Joko olet kuvannut Holgalla?Kokemukset?
Moi! Sori kun en ole vastannut, mutta en huomannut kommenttiasi ennen kuin nyt. Laitoin nyt sähköposti-ilmoituksen päälle, niin jatkossa kyllä huomaan tulleen kommentit.
Kuvaillut olen jonkin verran. Holgan läpi on tainnut kulkea pari tullaa mustavalkoista ja ehkä 3 värifilmiä. Värifilmit vain pitäisi viedä kehitettäväksi, kun värikemiat loppuivat. Mustavalkoiset rullat on kehitetty ja skannattu. Jälki juuri sellaista kuin odotinkin. Ei mitään huipputerävää ja vinjentointia mukavasti. Tarkastelua saattaa hieman hämätä se että käytin vanhentunutta filmiä ja kehityksesssä sain sössittyä paljon roskaa negoille. Lisäksi skannerini ei ole mikään ammattiskanneri. Laitan tänään muutaman kuvan tänne blogiin kera kommenttien.
Mistä oot ostanu ton Holgan? Itseänikin kiinnostais :)
Lähetä kommentti