Heijastukset/Huippuvalot

torstaina, elokuuta 13, 2009 / Lähettänyt Jutei /

Ja L102 projekti jatkuu taasen. Aiheena jotakuinkin huippuvalokohdat (mikähän tälle olis järkevämpi sana?) ja heijastavat pinnat. Linkki teksetiin tässä:

L102 - Specular Highlight Control

Tavoitteena on siis tuoda kohteen muotoa esille huippuvalojen avulla. Kohteeksi valitsin naarmuisen ja likaisen iljettävän mp3-soittimen. Soittimessa on todella hyvin heijastavia mustia alueita sekä hieman vähemmän heijastavia harmaita alueita. Alustaksi vielä hieman kiiltoa antava likainen musta pöytä ja eikun testailemaan.

Kokonaisuudessaan kokeilin oikeastaan vain kahdenlaista valaistusta, joista ensimmäisessä kahta eri variaatiota. Kuvausten edetessä tuli hyvin selväksi, että pienet muutokset valaistuksessa, saattavat tehdä isoja muutoksia kohteeseen. Alla on kaksi kuvaa kohteessa melko samanlaisessa valaistuksessa. (Kaaviot kuvien alla)(ja totutusti klikkaamalla isommaksi)


Päädyin valaisemaan kohteen vasemman reunan kokonaan ja hieman oikean alareunaa. Näin sain tuotua soittimen muotoja esiin kohteen molemmilta puolilta, mikä mielestäni helpottaa muodon havainnointia. Oikea yläkulma jää mukavasti varjojen pimentoon, tehden kuvasta mielenkiintoisemman. Valaistuksen toisessa variaatiossa yritin tuoda kohteen oikeaa reunaa enemmän esiin, mutta reuna meni melko sotkuiseksi, eikä tuonut muotoa esiin niin hyvin kuin ensimmäinen versio. Jännä huomata miten pienillä muutoksia kohteen ilme muuttu melkolailla. Ilmeisesti näitä valaistuksia kannattaisi miettiä kunnolla ennen kuin edes koskee valoihin.

Toisessa valaistuksessa pyrin tuomaan pinnan materiaalia ja tekstuuria esiin, pilaamatta kuitenkaan itse kohdetta puhkipalaneella huippuvalolla. Kuten kuvasta näkyy, pinnan materiaali on määritetty valaisemalla koko soittimen etuosa isolla valonlähteellä. Valon teho on säädetty niin, että valo selkeästi näkyy kohteessa huippuvalona, tuoden esiin pinnan heijastuvuuden (ja naarmuisuuden). Valo on kuitenkin sen verran heikko, että sen läpi pystyy näkemään kohteen. Sama valo kovemmalla teholla peittäisi alleen heijastavan pinnan alla lymyävän näytön. Oikealle puolelle lisäsin valon muotoilemaan reunaa ja pienillä paperin paloilla toin hieman valoa harmaisiin osiin.

Oli taas opettavainen harjoitus, josta jäi molempiin käsiin kuorallinen pieniä huomioita. Tämä testi pitänee toistaa vaaleasävyisellä kohteella, jolloin leikittäisiinkin varjoilla eikä huippuvaloilla.

Tänään päädyin käyttäämään valaistukaavioita selventämään hieman kuvassa vallinnutta tilannetta. Yksi tähän hyvin soveltuva työkalu on Kevin Kertzin luoma Lightning setup file. Kiitokset hänelle siitä ja tässä linkkin Kertzin sivuille: KevinKertz.com

Tunnisteet:

1 kommenttia:

Anonyymi on 26. elokuuta 2009 klo 17.06

mistä moinen valaisu, ei suomen koulukunta opeta valokuvaajia näin ???

Lähetä kommentti